115

Den mest effektive etterisoleringen er også den enkleste

Start på loftet hvis du vil spare strøm og penger

For Norsk Vindsperre AS

Martin Rokita

Norsk Vindsperre AS

5. april 2023
For Norsk Vindsperre AS

Martin Rokita

Norsk Vindsperre AS

5. april 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230405083005505.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230405083005505.jpg?maxwidth=900
0

Det er mye usikkerhet rundt strømpriser og strømregninger, men én ting er helt sikkert: den billigste strømmen er den du ikke bruker. Derfor er det svært lurt å iverksette tiltak som reduserer strømforbruket og dermed gir deg lavere strømregninger. Noe av det mest effektive du kan gjøre er å etterisolere. Det gir nemlig en umiddelbar, men langvarig effekt på strømforbruket.

Mange kvier seg imidlertid litt for å sette i gang med etterisolering. Grunnen er trolig at det ofte krever mye arbeid. Skal du eksempelvis etterisolere ytterveggene må du som regel rive eksisterende kledning og lekte ut for å montere isolasjonen, og etter det venter en ny jobb med å montere ny kledning. Tilsvarende vil etterisolering av bjelkelag ofte kreve at du fjerner eksisterende gulv eller etterisolering av grunnmur at du graver opp rundt hele eller deler av huset.

Isolering på kalde loft er lønnsomt og enkelt

Det er imidlertid én jobb som er vesentlig enklere enn de fleste andre, og det er å etterisolere bjelkelaget på et kaldt loft. I mange hus ligger det sparsommelige mengder isolasjon her, noe som betyr at mye av varmen i øverste etasje slipper opp på loftet og luftes rett ut av huset.

Det betyr at det er et stort potensial for å spare strøm og penger. Hvis det ligger 10 cm. isolasjon i bjelkelaget i dag og du øker til 30 cm i en typisk enebolig på snaut 100 m2, kan du ifølge SINTEF spare ca. 3000 kWh årlig. Det kommer du til å merke på strømregningene, men den konkrete besparelsen avhenger av utviklingen i strømprisene. I tillegg får du selvsagt økt komfort.

Å isolere på loftet er også en ganske enkel jobb sammenliknet med mange andre etterisoleringsprosjekter. Det skyldes at det ofte ikke er behov for å rive eller fjerne noe før du setter i gang. Dersom det ligger et lag med isolasjon i bjelkelaget fra før av, trenger du strengt tatt ikke fjerne det heller, men kan bare legge den nye isolasjonen oppå. Om isolasjonen er gammel, kan det imidlertid være gunstig å erstatte den med ny og moderne isolasjon for å få enda bedre isolasjonsverdi.

Flere måter å gjøre jobben på

På et kaldt loft kan du som regel både bruke isolasjon i plateformat, isolasjon på rull og granulat som blåses inn. Av disse alternativene er innblåsing det mest tidseffektive da jobben er unnagjort på noen få timer, litt avhengig av størrelsen på loftet. Når isolasjonen blåses inn får du også dekket alle kriker og kroker på en svært god måte, noe som ofte kan være krevende dersom du bruker plater eller isolasjon på rull.

Det er imidlertid ofte lite hensiktsmessig å hyre inn en blåseisolatør dersom det er snakk om å isolere mindre arealer, eksempelvis kalde loft med areal under 50 kvadratmeter.

Da skal du vite at du kan få fordelene ved innblåsing uten at en isolatør må møte opp hjemme hos deg. Løsningen heter Isolet, som ganske enkelt er granulert celluloseisolasjon levert i sekk. Isolasjonen er laget av resirkulert avispapir som er malt opp og tilsatt mineralske salter for å gjøre den brannhemmende, aldringsbestandig og motstandsdyktig overfor sopp, mugg, råte og skadedyr. Celluloseisolasjon er fullt på høyde med andre isolasjonsprodukter når det gjelder de viktige egenskapene som isoleringsevne, brannmotstand, varmelagringskapasitet, miljø og monteringstid.

Jobben er fort gjort, men husk luftingen

Sammenliknet med isolasjon i plateformat eller på rull, går det svært fort å isolere med Isolet. Det tar kun ca. ett minutt for å isolere 1 m² med 100 mm. Det henger sammen med at du kun trenger å ta hull på sekken, tømme isolasjonen ut og fordele den med hendene, en rake eller liknende. Her er det ikke noe behov for å skjære eller tilpasse isolasjon slik du må med plater eller rull. Har du gjort alt klart på forhånd får du gjort svært mye arbeid i løpet av noen få timer. En ekstra bonus kontra andre typer isolasjon er at celluloseisolasjonen ikke klør.

Noeav det viktigste å huske på når du etterisolerer bjelkelaget på et kaldt loft, er at temperaturen på loftet vil synke. Dette øker risikoen for kondens på loftet hvis det lekker varm luft fra underetasjen. Selv om celluloseisolasjon både kan ta opp og gi fra seg fuktighet, er det likevel viktig at loftet er godt ventilert slik at fuktigheten kan luftes ut. Er du usikker på hvordan ditt loft er ventilert, anbefaler vi at du tar kontakt med fagfolk for å få en vurdering.

Ta kontakt med Norsk Vindsperre eller CBI Norge i dag hvis du vil lære mer om mulighetene med Isolet.

title

Jeg vil vite mer om Isolet

CONTACT INPUT BOX

Mark if requiredtrue

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

single button

313


5169
TrueFalsec-481
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220831065406439.png #FFFFFF
Les også